Mýtus první: Čím sytější barvu zelenina má, tím zdravější je

Říká se, že intenzita barevného odstínu u zeleniny souvisí s množství živin v ní obsažených. To, že se jedná o pouhý mýtus, je zjevné například z toho, že bílé zelí, barevně velmi nevýrazné, patří mezi zeleninu velmi bohatou na živiny (obsahuje vitamin A, B, C, K, vápník, železo a vlákninu). Stejně tak tomu je například u bílých fazolí, které nemají o nic méně živin než ty červené.

Mýtus druhý: Čerstvá zelenina je lepší než vařená

Nelze jednoznačně říct, že by zelenina vařením vždy ztrácela živiny, obvykle některé ztratí, jiné naopak přibudou. Jako dobrý protipříklad poslouží rajčata, která během vaření uvolňují více lykopenu, antioxidantu působícího preventivně proti některým druhům rakoviny, než když je jíte čerstvá. Navíc vaření znamená, že zelenina je pro nás stravitelnější, živiny jsou tak pro naše tělo lépe dostupné.

Mýtus třetí: Špenát obsahuje obrovské množství železa

Při vyslovení slova špenát se nám vybaví Pepek námořník, který je produktem špenátománie z 30. let 20. století, ale za jeho popularitou se překvapivě skrývá další mýtus. Ten pochází z německé studie z roku 1870, v níž vědec chybně posunul desetinnou čárku, a tak chybně uvedl, že špenát má desetinásobně více železa než jiná listová zelenina. Další výzkumy následně prokázali, že místo 30 mg železa, špenát obsahuje jen 3 mg. Vstřebání železa ze špenátu navíc komplikuje vysoký obsah kyseliny šťavelové a listové.

Mýtus čtvrtý: Kdo jí mrkev, vidí jako rys

I když tenhle mýtus známe pravděpodobně už od dětství, říkaly nám ho už naše babičky. Ten kousek pravdy, na kterém se toto tvrzení zakládá, vychází ze skutečnosti, že mrkev obsahuje provitamin beta-karoten, který naše tělo dokáže zpracovat na vitamin A. Dlouhodobý nedostatek tohoto vitaminu vede k šerosleposti. Vitamin A ale obsahuje například také rybí maso, játra či vaječný žloutek. Zvýšený příjem tohoto vitaminu nedokáže váš zrak zlepšit, jen ho udržet ve stejném stavu.

Mýtus pátý: Brambory obsahují mnoho tuku

Někteří dietáři odsuzují brambory jako tučnou zeleninu, ale záleží především na jejich úpravě. Samozřejmě, pokud sáhnete po chipsech nebo hranolcích, rozhodně se nedá mluvit o dietním jídle. Samotné brambory ale obsahují z 80 % pouhou vodu, průměrná pečená nebo syrová brambora má asi 100 kalorií, najdeme v nich sacharidy, proteiny, ale žádný tuk. Pečené nebo vařené brambory zůstávají ideálním jídlem, i pokud si hlídáte každé kilo navíc.

Mýtus šestý: Čerstvá zelenina má více živin než konzervovaná nebo mražená

Aby měla zelenina opravdu nejvíce živin, musí být opravdu čerstvá, což se někdy o zelenině v našich supermarketech říct nedá. Často je totiž dovážená a pak se ještě dlouho povaluje na pultech obchodů. Pokud tedy máte na zahradě zeleninový záhon, nemusíte se strachovat. Pro ostatní ale platí, že mražená nebo konzervovaná zelenina pro ně může být mnohdy zdravější, protože se sklízí na vrcholu sezóny, v období zralosti. V sezoně zelenina vyroste v přirozených podmínkách, takže je pravděpodobnější, že si z ní tělo vezme více živin. Pokud se rozhodnete koupit konzervovanou zeleninu, sledujte množství přidaného cukru a soli.