FOTO: Mléko

Laktóza a laktáza

Laktóza je sacharid obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Může se ale nacházet i v potravinách, které toho zdánlivě s mlékem moc společného nemají – v sušenkách, ovocných džusech, cukrářských výrobcích i lécích. Vyhnout se zcela její konzumaci je tak poměrně obtížné.

Pozor ale, neplést si laktózu s laktázou! Laktáza je enzym, který se nachází v tenkém střevě a štěpí právě přírodní mléčný cukr – laktózu. Některé děti a mnoho dospělých však laktázu neprodukuje v dostatečném množství, což vede k snížení schopnosti trávit mléko. Právě tito lidé pak trpí intolerancí laktózy.

Za vše mohou geny

Laktáza je produkována buňkami velmi specifické střevní membrány. Pro řízení jejího výrobního procesu je potřeba specifický gen. Při dekódování genu neandrtálce bylo kdysi zjištěno, že vlastnil gen pro nesnášenlivost laktózy. Jinými slovy, nemohl trávit mléko, a to z jednoho prostého důvodu - protože ho nikdy nekonzumoval.

Potomci neandrtálců ale později začali se zemědělstvím a živočišnou produkcí a mléko se stalo součástí jejich jídelníčku. Předpokládá se, že v průběhu staletí tento gen zmutoval a stal se sám svým opakem: dnešní lidé tolerují mléčný cukr právě díky tomuto genu.

Od miminka po dospělého člověka

Aktivita laktázy se postupně zvyšuje v průběhu těhotenství a svého maxima dosahuje při porodu. Díky tomu mohou být novorozenci kojeni, aniž by jim mléko způsobovalo problémy.

Po odstavení od matčina mléka se ale množství laktázy čím dál více snižuje. Tento jev se nazývá hypolactasia. Ta se ale neustaluje u všech dětí ve stejném věku. V Asii nebo Africe přichází již ve dvou letech, v Japonsku u dětí ve věku 6-8 let a ve Finsku až u dětí ve věku 10-15 let.

Pokles výroby laktázy se tak zdá geneticky předem naprogramovaný, ne ale stejným způsobem u každého jedince. Obecně lze říci, že lidé, kteří žijí v severních oblastech, produkují laktázy mnohem více než jižané.

Odhaduje se, že produkce laktázy je u dospělého člověka o 10-20 % menší oproti době po narození. Pokud jste v mládí přestali pít mléko a mléčné výrobky bohaté na laktózu, je toto procento ještě vyšší.

Test na nesnášenlivost laktózy

Postupné klesání produkce laktázy způsobuje, že naše zažívání nedokáže zpracovat laktózu. Do procesu trávení se tak zapojují střevní bakterie. Právě jejich činnost vede k nadýmání, žaludečním křečím a někdy i k průjmu nebo naopak zácpě.

Zda jste právě vy netolerantní k laktóze, není tak snadné určit. Poruchy zažívání, spojené s nesnášenlivostí laktózy jsou téměř stejné, jako u syndromu podrážděného žlučníku. Navíc se mohou objevit až 15- 20 minut potom, co jste mléčné výrobky konzumovali, nebo dokonce i za několik hodin nebo během noci.

Jsou dva způsoby, jak poznat, jestli snášíte nebo nesnášíte laktózu. První je zkusit na lačno vypít dvě sklenice mléka a sledovat, co to s vámi udělá. Druhý způsob je, že z jídelníčku odstraníte všechny výrobky, obsahující laktózu, a to na dobu dvou týdnů.

Pokud se vaše problémy zmírnily, je jasné, že vám bez laktózy bylo lépe. Řekněte potom o své zkušenosti vašemu lékaři a nechte si udělat speciální testy na snášenlivost laktózy.

Jak řešit nesnášenlivost laktózy?

  • Silná nesnášenlivost: Musíte odstranit ze stravy nejen všechny mléčné výrobky, ale také potraviny, které laktózu obsahují jako jednu z přísad. Proto budete muset začít pozorně číst etikety v obchodech.
  • Střední nebo mírná nesnášenlivost: Omezte konzumaci mléčných výrobků. Ze sýrů si vybírejte raději ty tvrdé, které jsou méně bohaté na laktózu. Vhodnější jsou pro vás domácí jogurty.
  • Syntetická laktáza: Vaše problémy by se mohly zmírnit i užíváním syntetické laktázy. Ta se prodává ve formě tablet, prášku, kapek. Stačí, když je přidáte do mléka, a hned vám bude lépe.