foto

Kde všude se nachází vláknina?

  • v cereáliích (chleba, rýže, ovesná nebo pšeničná mouka)
  • v ovoci (jablka, kokos, fíky, švestky, rybíz)
  • v zelenině (zelí, celer, fenykl, cibule, houby)
  • v luštěninách (bílé fazole, čočka, hrášek)
  • v kvasnicích a mandlích

Je známo, že vláknina podporuje zažívání a činnost střev. Jak ukazuje studie prováděná po 10 let na 220 tisících mužů a 170 tisících žen, s konzumací vlákniny se pojí také obecné snížení úmrtnosti. U některých sledovaných osob se zmenšilo riziko smrti o 22 %.

Množství vlákniny, zkonzumované každým ze zúčastněných bylo vyhodnoceno v dotazníku. Toto množství se pohybovalo mezi 13 a 29 gramy/den u mužů a 11-26 gramy/den u žen.

U 20 % účastníků, kteří konzumovali nejvíce vlákniny (to znamená 29 gramů u mužů a 26 gramů u žen), byl zjištěn pokles rizika smrti o 22 % oproti těm, kteří konzumovali vlákninu v menším množství. V případě poklesu rizika kardiovaskulárních, infekčních a respiračních onemocnění se ukázal pokles rizika od 24 do 56 % u mužů a od 34 do 59 % u žen.

Vláknina se řadí do skupiny rostlin, které nejsou absorbovány v trávicích trubicích. Tato její zvláštnost je prospěšná organismu, protože zlepšuje zažívací proces ve střevech.

Vláknina také usnadňuje eliminaci toxických látek a karcinogenů, redukuje množství cholesterolu a samozřejmě také vstřebávání glukózy. Ve výsledku vykazuje mnoho pozitivních účinků na zdraví a zmenšuje rizika kardiovaskulárních chorob, rakoviny, diabetu a obezity.