Každá potravina v sobě nese látku potřebnou pro jinou funkci organismu, a proto by měl být jídelníček pestrý. Zdravá strava by měla obsahovat následující základní druhy potravin: ovoce a zeleninu, tuky, sacharidy, bílkoviny a mléčné výrobky.

Ovoce a zelenina

Tato skupina potravin je pro lidské tělo nezbytná, protože je důležitou zásobárnou vitamínů, minerálů a vlákniny. Vitamíny a minerály zajišťují několik funkcí. Především působí jako prevence před řadou onemocnění posilováním imunitního systému.

Z řady jejich dalších pozitivních účinků lze jmenovat například posílení kostí, ochranu zraku, vliv na zdravé vlasy a nehty či prevenci proti rakovině. Součástí některých druhů ovoce a zeleniny je také vláknina, která se stará o správné zažívání a vyrovnávání hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Odborníci jako součást zdravé stravy doporučují konzumovat alespoň pět kusů ovoce či zeleniny denně, nejlépe v syrovém stavu. Pokud ovoce či zeleninu tepelně zpracováváte, konzumujte pokrm ihned po přípravě. Platí také, že zdravější je zpracovávání v podobě dušení, namísto vaření.

Sacharidy

Sacharidy jsou důležitým krátkodobým zdrojem energie, která zajišťuje správnou funkci lidských orgánů, včetně srdce, mozku, plic a trávicí soustavy. Je také nezbytná pro správný růst a pohyb.

Sacharidy nalezneme například v obilninách, bramborách, rýži, těstovinách či celozrnném pečivu, které mimo energie obsahuje i důležitou vlákninu.

Mezi sacharidy se řadí také cukry. Vysoký obsah cukru v přijímané potravě má však na lidské zdraví negativní vliv. Tzv. rafinovaný cukr tělu sice dodá dostatek energie, avšak neobsahuje žádné živiny. Navíc zvyšuje kazivost zubů a podporuje obezitu. Je proto vhodné omezit množství konzumovaných cukrovinek, čokolády či sušenek.

Tuky

Není tuk jako tuk. Lidské tělo pro správné fungování potřebuje přiměřené množství tuku. Je vysokým zdrojem energie a pomocníkem pro správnou funkci vitamínů. Velmi však záleží na kvalitě a množství konzumovaného tuku. Tuky ve formě nenasycených mastných kyselin (například dlouhé řetězce omega 3 mastných kyselin) mohou mimo jiné chránit naše srdce. Takové tuky jsou obsaženy například v rybách, které bychom měli konzumovat alespoň dvakrát týdně.

Vyšší konzumace nasycených tuků však často vede k obezitě a riziku mrtvic a infarktů. Nasycené tuky obsahují potraviny jako například brambůrky, majonéza, máslo, klobásy či paštiky.

Bílkoviny

Významným zdrojem bílkovin potřebných pro náš zdravý organismus je mléko, mléčné výrobky či maso. Bílkoviny jsou důležitou složkou podílející se především na správném růstu a vývoji. Proto bychom je neměli zapomenout zařadit do jídelníčku dětí. Při výběru potravin obsahujících bílkoviny je dobré volit takové potraviny, které mají nižší obsah tuků. Tedy nízkotučné mléko, jogurty či sýry. Vhodným zdrojem nízkotučných bílkovin jsou rovněž fazole a další luštěniny, červené maso, drůbež, ryby, vejce či ořechy. Výjimku zde tvoří děti do dvou let, pro něž jsou plnotučné potraviny nezbytné pro správný růst a vývoj.

Čeho se vyvarovat?

  • Našemu tělu neprospívá nadměrné pití alkoholu. Alkohol je podobně jako rafinovaný cukr zdrojem energie bez obsahu živin.
  • Výrazně škodí také velké množství soli. Proto bychom měli solničku používat co nejméně. Je rovněž třeba omezit konzumaci chipsů, slaných oříšků či uzenin, jako jsou párky, salámy, klobásy, hamburgery. Z našeho jídelníčků by měly zmizet také pokrmy z rychlého občerstvení.