Bypass a diabetes

Při této operaci dochází ke zmenšení žaludku a přemostění části tenkého střeva. Pacient po operaci tolik nejí a ztrácí na váze. Výzkumníci porovnávali hodnoty pacientů, kteří podstoupili žaludeční bypass, a pacientů, kteří snížili stejné množství váhy dietou nebo změnou jídelníčku.

Zjistili, že pacienti s bypassem mají nižší hladinu aminokyselin, které mají souvislost s odolností vůči inzulínu a cukrovkou. Měsíc po zákroku už nemuseli užívat žádné léky na diabetes. U lidí, kteří použili dietu, byla nutná medikamentózní léčba po stejném úbytku váhy ještě u poloviny případů.

Rychlejší hubnutí

Všichni účastníci studie měli hodnotu BMI vyšší než 35. Během studie zhubli v průměru asi o 10 kg. Jenže zatímco pacienti po chirurgickém zákroku stihli takhle zhubnout za měsíc, pacientům „jen“ s dietou to trvalo o měsíc déle.

Provedená studie měla jen malý rozsah, zúčastnilo se jí 10 pacientů se žaludečním bypassem a 11 pacientů, kteří zhubli za použití některé diety se sníženým příjmem kalorií. Všichni pacienti přitom v době prováděné analýzy ztratili pouze část z potřebného množství kil, které potřebovali zhubnout.

Žaludeční bypass není rozhodně řešením pro každého a zdaleka ne všichni pacienti s diabetem typu 2 mají tak vysokou nadváhu, aby tento zákrok potřebovali. Ale identifikace konkrétních aminokyselin, jejichž hladina se následkem zákroku u pacientů snižuje, může v budoucnu pomoci vytvořit správnou léčbu diabetu i bez nutnosti chirurgického řešení.