C-reaktivní protein

Zkratky: CRP

Stručný popis

C-reaktivní protein (CRP), patří mezi tzv. proteiny akutní fáze, které se podílí na přirozené imunitní odpovědi organismu. Při poškození organismu se rozvíjí zánětlivá odpověď, kdy je CRP ve zvýšené míře tvořen játry a vylučován do krve. Již za 6 hodin po vzplanutí zánětlivého procesu nebo po jiném náhlém poškození tkání, dochází k vzestupu koncentrace CRP v krvi, která může dosáhnout až tisícinásobných fyziologických hodnot. Stanovení hladiny CRP v krvi slouží hlavně k prokázání přítomnosti zánětlivého procesu. Nejvyšší hodnoty CRP se vyskytují v případě bakteriální infekce. Vyšetření tak lze použít k rozlišení infekce bakteriální od virové.

Kdy se vyšetřuje hodnota tohoto parametru

  • při diagnostice a sledování infekčních onemocnění:
    • k rozlišení mezi virovým a bakteriálním horečnatým onemocněním (hodnoty CRP nad 100 mg/l indikují bakteriální původ)
    • k identifikaci pooperačních infekčních komplikací
    • při sledování úspěšnosti antibiotické léčby (úspěšná terapie vede k rychlému poklesu hladiny CRP v krvi, při neúspěšné léčbě zvýšené hodnoty přetrvávají)
  • pro potvrzení přítomnosti zánětlivého procesu, způsobeného:
    • akutním onemocněním orgánů (např. infarkt srdce, zánět hlubokých žil dolních končetin, aj.)
    • dlouhodobým onemocněním (např. nádorová onemocnění, revmatická onemocnění, zánětlivá střevní onemocnění)
  • při léčbě revmatických onemocnění (onemocnění pohybového aparátu - kloubů, páteře, svalů, šlach, různého původu a projevů)
    • pro časné prokázání zánětu kloubní výstelky
    • pro rychlé nalezení optimální protizánětlivé léčby a zjištění minimální efektivní dávky
    • ke sledování efektu imunosupresivní léčby (léčba potlačující nežádoucí imunitní reakce)
    •     - pro zjištění příčiny kloubních, svalových bolestí a netypických bolestí zad
  • v diagnostice onemocnění zažívacího systému (zánětlivých střevních onemocnění)

Před odběrem

Odběr nalačno (10 – 12 hodin před odběrem nejíst, být v relativním klidu, doporučuje se vypít 2 – 3 dl vody).

Vyhodnocení výsledků

do 1 dne, při urgentním požadavku do 2 hodin

Poznámky

Normální hodnoty CRP nevylučují přítomnost menšího, lokalizovaného akutního zánětu nebo některého dlouhodobého onemocnění, u kterých je odpověď proteinů akutní fáze minimální (některá autoimunitní onemocnění, vředovitý zánět tlustého střeva). Normální produkce CRP může být také narušena těžkým poškozením jaterních buněk (produkují CRP).

Míra zvýšení CRP odpovídá množství nebo aktivitě zanícené tkáně.

  • koncentrace CRP 10 - 50 mg/l indikuje mírný zánět - místní bakteriální infekce (např. zánět močového měchýře, zánět průdušek), poškození operací nebo úrazem, infarkt srdce, hlubokou žilní trombózu (srážení krve v hlubokých žilách dolních končetin, spojené s jejich zánětem), klidové stádium revmatického onemocnění, nádorová onemocnění, většina virových infekcí
  • koncentrace CRP do 100 mg/l indikuje těžší onemocnění a vyšší stupeň zánětu
  • koncentrace CRP nad 100 mg/l znamená těžký průběh onemocnění a obvykle indikuje přítomnost bakteriální infekce

Hodnoty CRP jen mírně přesahující normu mají předpovědní hodnotu pro výskyt pozdější srdeční příhody. Uvádí se, že čím vyšší je hladina, tím vyšší je riziko infarktu srdce. K vyšetření rizika srdečních onemocnění se používá citlivější test CRP (stanovení vysoce senzitivního CRP).

Zvýšené hodnoty CRP bývají ve třetí třetině těhotenství a při užívání hormonální antikoncepce, dále u novorozenců a kojenců, někdy je zvýšení pozorováno u kuřáků a po nadměrné fyzické zátěži.

Fyziologické hodnoty

  • Muži, Ženy: 0,0 - 7,0 mg/l (SÉRUM)

Co se vyšetřuje (vzorek)

Vzorek krve odebraný ze žíly na paži (vyšetření séra).

Zvýšená hodnota může indikovat

Infekce:

  • bakteriální záněty (plic, ledvin, aj.); hodnoty CRP jsou většinou nad 100 mg/l
  • těžké bakteriální infekce (sepse - systémový infekční zánět s rozsevem choroboplodných zárodků z původního místa infekce do jiných orgánů s jejich poškozením); hodnoty CRP 200 - 300 mg/l
  • virová infekce - u 50 % není zvýšení CRP, hodnoty nebývají vyšší než 50 mg/l; lze tak rozlišit např. virový zápal plic od bakteriálního
  • infekce při narození - bakteriální infekce (hodnoty v pupečníkové krvi 10 ‑ 20 mg/l); u těžších infekcí (sepse, zánět mozkových blan) je CRP vždy zvýšen (více než 50 mg/l)
  • zánět mozkových blan - bakteriální původ (nad 100 mg/l), tuberkulózní původ (20 - 60 mg/l), virový původ (pod 20 mg/l, často normální hodnoty)

Revmatologická onemocnění:

  • revmatická artritida – autoimunitní zánětlivé onemocnění kloubů (činnost imunitního systému zaměřena proti vlastním tkáním) - míra zvýšení CRP odráží vážnost poškození tkáně
  • revmatická horečka – zánětlivé onemocnění, které se objevuje jako následek infekce streptokokem (bakterie), zejména když infekce nebyla včas a úspěšně léčena antibiotiky; podstatou onemocnění je vznik protilátek proti bakteriím, které však poškozují i vlastní tkáně
  • polymyalgia rheumatica – onemocnění charakterizované bolestivostí a slabostí svalů, znemožňující postiženému i běžnou činnost
  • juvenilní chronická artritida - kloubní zánět postihující mladý věk
  • postižení kloubů, páteře, svalů nebo šlach při lupénce (dlouhodobá zánětlivá kožní choroba s výsevem drobných červených pupínků, později splývajících ve větší ložiska pokrytá stříbřitými šupinami)
  • Reiterův syndrom – nehnisavý zánět kloubů sdružený se zánětem močové trubice, děložního hrdla, oční spojivky; následuje obvykle po střevním zánětu či v souvislosti s chlamydiovou infekcí močových cest
  • Bechtěrevova nemoc – zánětlivé onemocnění kloubů, zejména páteře, křížových kloubů a některých větších kloubů končetin (ramena, kyčle); zvýšení CRP bývá ještě před klinickými obtížemi a odpovídá aktivitě onemocnění
  • septická artritida – bakteriální zánět kloubu (při přítomnosti bakterií v krvi a jejich zanesení do kloubu, v souvislosti s úrazem, umělými klouby)

Onemocnění zažívacího systému:

  • Crohnova nemoc – zánětlivé střevní onemocnění, postihující různé úseky střeva, stěna střeva je ztluštělá a celá prostoupená zánětem, vytvářejí se v ní vředy, píštěle; hodnoty CRP bývají nad 15 mg/l (obvykle více), zvýšení odpovídá aktivitě onemocnění

Další onemocnění spojená se zánětlivým procesem:

  • infarkt srdce - odumření části srdeční svaloviny, vzniklé přerušením krevního zásobení
  • nádorové onemocnění - výraznější zvýšení může ukazovat na případné metastázy
  • infekce u osob se sníženou imunitní obranou - např. pacienti s akutní leukemií, po transplantaci kostní dřeně
  • stavy po chirurgických výkonech - maximální hodnoty CRP (20 - 250 mg/l) jsou dosaženy za 2 až 3 dny po operaci a vrací se k předoperačním hodnotám za 7 až 14 dnů; při komplikacích - infekce, trombóza (srážení krve v cévách zaživa), odumření buněk a tkání zvýšení přetrvává
  • akutní zánět slinivky břišní - hodnoty až 100 mg/l; při přetrvávajícím zvýšení (dva a více týdnů) je riziko vzniku komplikací (cysty - dutiny vyplněné tekutinou)
  • zánět vejcovodů, vaječníků, zánět plodových obalů u těhotných, aj.

Autor: MUDr. Mgr. Lenka Kotačková

Zpět na seznam

Poslední komentáře

bronchitida

2 dny škrabani v krku, nedobry pocit po těle, suchy, dráždivy kašel. 3. den po uživani Stoptusin a Vincentka silny dráždivy kašel, poceni. Lekar naordinoval. ANTB, po CRP, hodnoty normal, zrušil antb. Použivat jen pri zhoršeni stavu. Tomu nerozumim, mam tedy uzivat ANTB nebo ne....

Ivana 04.07.2013 18:11

krev

mám dotaz jestli tohle krevní zkouškou se příjde i na pohlavní nemoci?

Ladislav 15.02.2013 10:39

Sdílet: Tisk
Zuby
Dermatologie
Cukrovka
Zuby
Senior
Lupénka
Atopický ekzém